Michelle Amundsen (16) – verdens yngste person til å bestige det høyeste fjell i hvert europeisk land

28 reiser, 48 land, 46 fjelltopper i løpet av fire år -  en unik reise gjennom et Europa i forvandling.

Fjellklatreren og eventyrjenta Michelle Amundsen (16) fra Nøtterøy, har med sin tur til toppen av Galdhøpiggen i oktober i år avsluttet "The European Highpoints Challenge", en episk reise som har ført henne til toppen av det høyeste fjellet i hvert eneste land i Europa.

Utfordringen inneholdt alt fra høyalpine, utfordrende turer som en traversering av Mont Blanc (Frankrike/Italia) og Elbrus (Russland), klippeklatreturer på Triglav (Slovenia) og Gerlach, (Slovakia),  nydelige trekkingturer som Mulhacen (Spania) og Moldoveanu (Romania), til turer hvor den største utfordringen besto i å finne og komme til selveste toppunktet (Moldova og Vatikanet).

Det som startet med en liten klatretur til toppen av Tysklands høyeste fjell i 2013, med påfølgende optimistisk tidsmål, utviklet seg raskt til en stor oppgave. Lange kvelder foran PC'en for å organisere turene, noen runder med skolevesenet for å få godkjent fravær, og et eget rom hjemme (og til tider også deler av stuen) med fjellklær og utstyr har preget de siste fire årene.

Vinklingen til "yngst" og "rekord" ble etter hvert mer og mer erstattet av behovet for å nyte turene, bli kjent med den lokale kulturen og se og treffe mennesker. Reisen førte henne fra Europas kriseområder i Ukraina og Kosovo til Islands mektige isbreer, Azorenes vulkaner i vest, fra gudenes hjem på Olymp i Hellas til det materialistiske og snobbete Monaco. Barneopplevelser og lek ble til politisk og kulturell interesse og lidenskap for fotografi.

Michelle Amundsen har fra før besteget fire av de 7 Summits (det høyeste fjell på hvert kontinent), med rekord som yngste jente på tre av dem. Topplisten hennes omfatter per i dag

67 toppturer, blant dem to 6000m-topper, fem 5000m-topper og åtte 4000m-topper.