Meget vanskelig!

Alt det som Vatikanet mangler av alpinistiske vanskeligheter, blir kompensert gjennom utfordringen å finne det høyeste punktet, og å få tillatelse til å besøke dette punktet. Egentlig rager Peterskirken høyest i det lille landet, men den er jo menneskeskapt, og det egentlige toppunktet ligger bak kirken, skjult i de vatikanske hagene. I og med at pavene pleier å ta seg en spasertur i disse hagene, får man kun besøke dette stedet med en guide, og det er strengt regulert hvor man får lov å ferdes - og det høyeste punktet er ikke med i programmet...(Artikkelen fortsetter under bildene)

Fredfull spasertur i pavens hage

Tidlig på lørdagsmorgen tusler vi mot inngangen til de Vatikanske museene. "Buon giorno" hilser Paula, guiden vår, med et åpent smil, "you have choosen the right time for your visit, we will be almost alone in these beautiful gardens!" Kunnskapsrike forklaringer følger idet vi spaserer avslappet gjennom et fantastisk hagelandskap med fontener, mosaikker, nydelige blomster og fantasifullt trimmede busker. Pappa venter utålmodig på sin sjanse og spør om vi kan gå til det høyeste punktet. "Yes, no problem" svarer hun, "but sometimes certain areas are closed due to security". Vi har tatt med et bilde fra Internett som viser toppunktet, som ligger skjult i skogen, og helt tilfeldig får vi øye på stedet. "Paula, can we go there?" Ingen vakt er i nærheten, og vi forter oss opp på den lille fjellknausen og tar noen bilder. Fornøyd nyter vi resten av turen gjennom et vakkert hagelandskap - vi har hørt om flere som ikke har klart denne utfordringen...(Artikkelen fortsetter under bildene)

På farten igjen

Det korte besøket i Roma avsluttes med en smakfull italiensk lunsj, og snart sitter vi på flyet til Malta, hvor den nest siste European Highpoint venter på oss.