En liten trøstetur

Etter at vi hadde avbrutt turen til Denali, bestemte vi oss for å bruke den resterende ferietiden til en tur til Hawaii. Klassiske steder som Waikiki på Honolulu, Sunset beach og Pearl Harbour ventet på oss. Men bare bading er også kjedelig i lengden, så vi planla en tur til "The Big Island", som er den geologisk sett yngste øya, helt øst i Hawaii-arkipelet, hvor Hawaiis høyeste fjell, Mauna Kea med sine 4206m troner over Stillehavet.

En uventet utfordring

Vi hadde fått med oss at det fantes en vei opp til toppen, og nær toppen finnes det flere forskjellige observatorier. Og man måtte ha en bil med firehjulstrekk og reduksjonsgir for å få lov til å kjøre opp. Vi hadde også fått med oss at veien var stengt pga protester fra lokalbefolkningen. Så vi bestemte oss for å ta en rekognoseringstur til starten av veien for å se om det fantes en mulighet å komme opp, enten med bil eller til fots.

Kutte toppen

Ved inngangen til nasjonalparken ble vi møtt av skilt som sa at veien var stengt, samt noen politibiler. Men vi så også noen telt og stråhytter, og spurte demonstrantene om situasjonen. Vi ble fortalt at det skulle bygges et 30m høyt teleskop, og for å få plass til fundamentene, skulle hele toppen flates ut. Mouna Kea er hellig for lokalbefolkningen, og de hadde satt en "Tiki" figur på toppen som skulle avskrekke byggearbeiderne, og blokkert veien opp. Vi skjønte at protestene ikke ville slutte med det første og vi måtte gå opp til fots i morgen.

0 til 4200 på 7 timer

Tidlig neste morgen kjørte vi til starten av stien på 2800 meter høyde og ble stoppet av to politimenn. Vi ble fortalt at det var en dårlig dag å gå opp, og at veien er vanskelig å finne i dårlig vær, men vi hadde jo GPS og satelittelefon med oss, og da vi også viste frem våre 10 liter vann, fikk vi endelig lov å gå. Gjennom typisk vulkanterreng med mye sand og småstein jobbet vi oppover, time etter time. Til slutt dukket endelig de imponerende obeservatoriene opp, i skinnene hvitt. Selveste toppen var lett å finne, og vi hilste forsiktig på Tiki-statuen. Det kan hende vi var noen av de siste som sto på toppen av Mauna Kea.