Politikken

For øyeblikket er Kosovo kun anerkjent av 111 land, men viktige stater som Russland og Kina og Brasil og India motsetter seg at den tidligere jugoslaviske provinsen skal være en uavhengig stat. Det høyeste punktet i denne landsdelen (eller dette landet) er Djeravica (2656m). Vi konkluderte med at dersom noen synes at Kosovo tilhører Serbia, så er Djeravica også Serbias høyeste punkt. Dersom Kosovo er et uavhengig land, så er Djeravica Kosovo's European Highpoint. Så saken er klar - vi skal opp!

Så annerledes!

Med litt blandede følelser passerte vi grensen mellom Montenegro og Kosovo - vi hadde jo hørt mye negativt om landet, om krigen, og kriminalitet.. Sent på kvelden kommer vi frem til Junik, som er utgangspunktet for turen. Fra moskeen ropes det til kveldsbønn, og vi fornemmer en spøkelsesatmosfære i de svakt belyste gatene. Etter noen spørrerunder kommer vi frem til Juniku hotel, som ligner mest på et belyst romskip som har landet midt i ingenmannsland. I den store, lune hagen sitter folk og koser seg med øl og grillmat, og i lokalet ved siden av feires et bryllup, og høy albansk/arabisk musikk og glede setter sitt preg på kvelden. (Artikkelen fortsetter under bildene)

Ekte offroad!

Vi er heldige og får et ganske fint rom med dusj, god mat, og till tross for at det er sent på kvelden, organiserer den hjelpsomme hotellsjefen en Jeep til oss som skal kjøre oss opp til foten av Djeravica. Punktlig klokken åtte venter vår sjåfør på oss, og tar oss med på noe som må være den verste veien vi noensinne har kjørt. Pajero'en bruker alle krefter og lavgirserien for å forsere det bratte terrenget gjennom skogen, og etter to timers risting og banking er vi i Erenic. Menneskene vi treffer der er utrolig vennlige, de fleste snakker enten tysk eller engelsk, og gleder seg over vårt besøk. (Artikkelen fortsetter under bildene)

Rester av krigen

Pga sin beliggenhet rett på grensen mellom Kosovo og Albania var Djeravica arena for store kamper under Kosovokrigen, og for å hindre at albanske krigere kom til Kosovo over fjellet ble store deler av terrenget minelagt. Ifølge våre venner i Erenic er alt ryddet nå, men vi er glade for å høre at det ble laget en ny sti i år som går helt opp til toppen, med markeringer og skilt og alt. Vi holder oss til veien, finner en og annen patronhylse, men utover dette går alt bra, så etter 2,5 timer enkel vandring gjennom et vakkert landskap er vi på toppen - dessverre i full i tåke. (Artikkelen fortsetter under bildene)

"Vi er muslimer, gode muslimer!"

Vår sjåfør får oss trygt ned fra fjellet, og forteller oss mye om det unge landet. Om korrupsjonen, om bryllupene, om maten, om mulighetene, om truslene.. vi får etter hvert et bilde av Kosovo som avisene ikke kan eller vil formidle oss. Familiesamholdet er viktig, men samtidig blir islam ikke tolket like strengt som i arabiske land - vi ser jenter i shorts og t-skjorter, og det serveres øl, og mamma får smakt på en lokal rødvin av ypperste kvalitet. Det er lenge siden vi har følt oss så velkommen og godt mottatt i et land.

My Highpoint challenge

European Highpoints Challenge er så mye mer enn å bestige det høyeste fjell i hvert europeisk land. Det er en episk reise gjennom Europa, med mennesker, kultur og ekte inntrykk - og hvor fordommene knuses. Jeg blir nesten litt trist når jeg tenker på at det kun er 13 fjelltopper igjen…