Mount Kusciuszko – på toppen av Australias høyeste fjell

Mange krangler om hva som er det høyeste fjellet på det austral-pasifiske kontinentet. Konkurransen står mellom Carstensz Pyramide på Papua og Mount Kusciuszko (2228m), som ligger midt i «Snowy Mountains»-fjellkjeden, sør for Canberra i Australia. Vi har allerede vært på Carstensz, men vi var nå en gang på tur i Australia, så vi besluttet å «samle inn» denne toppen også.

På sommeren er veien til Australias høyeste topp en fin spasertur, bare forstyrret av eventuelle dødlige giftslanger og edderkopper. Vi var glade for at det var vinter, for da sover de, men så måtte vi også finne veien over de lange snøslettene selv. Den første delen fikk vi hjelp av en stolheis - skisenteret som befinner seg i landsbyen Threadbo var allerede i drift. Derfra var det kun en mellomlang vandring til toppen. Vi hadde flaks med været, ikke en sky på himmelen, og bare lett vind. Snøen var frosset til et hardt underlag med bra friksjon, og vi var oppe på rekordtid.

I og med at det var søndag og været var perfekt, var vi ikke de eneste på toppen, men det kan på ingen måte sammenlignes med turistvandringen man kan oppleve om sommeren. Utsikten minnet mest på Hardangervidda ved Dagali på en kald vinterdag, med istapper og snøskavler og kalde fingre. Det vi egentlig ønsket mest i dette øyeblikk var noen dager med bading på Surfers Paradise beach, som ventet på oss 1400km lenger nord.