Hvilke fjell som hører til European Highpoints kan man krangle om i evigheter. Spania er et godt eksempel: det høyeste fjellet på det spanske fastlandet er Mulhacén i Sierra Nevada (3479 m), men spanjoler flest synes at Teide på Tenerife med sine 3718 m  er Spanias høyeste punkt. Men så ligger Kanariøyene på den afrikanske kontinentalsokkelen, og er dermed ikke geografisk sett en del av Europa. Burde vi da ikke ta med Jøkulkyrkja (3148m) på Dronning Mauds Land i Antarktis som Norges høyeste fjell også? (Artikkelen fortsetter under bildene)

Uansett så hadde vi bestemt oss for å ta noen dager badeferie kombinert med en flott fjelltur i påsken - og for en tur det ble! I motsetning til folk flest (som tar taubanen opp) parkerte vi bilen ved foten av Montaña Blanca og gikk opp 1000 høydemetere til Refugio de Altavista del Teide (3260m), en fjellhytte bygd i 1892 (!), men renovert i 2005. Sengetøy finnes der, men maten må man lage selv, og vann koster kr 70 per liter, så vi tok med 8 liter i ryggsekkene våre. Planen var å se soloppgangen og den berømte skyggen til Teide, noe som medførte at vi måtte stå opp 05:00. Heldigvis hadde en guidet spansk gruppe de samme planene, så slapp vi å bekymre oss om å finne veien i nattemørket. Men kaldt var det, med kraftig vind, så vi måtte bruke både fleece og dunjakke samt hansker. Oppe på toppen (3718m) ble vi belønnet med en magisk scene: solen som skjærer gjennom skydekket som ligger over havet i øst, fullmåne på den andre siden, og så dukker den store skyggepyramiden til toppen av Teide opp av havet i vest. I og med at det er en del fuktighet i luften rundt toppen, blir hele skyggepyramiden kronet av en regnbue - nesten for mye av det gode! (Artikkelen fortsetter under bildene)

Svoveldamp som stiger opp av de tallrike ventilene i krateret gjør at vi søker tryggere grunn etter en stund, og lengsel etter varm sol og bading gjør at vi velger å ta taubanen ned. Som vanlig har pappa funnet et meget spesielt sted, Ritz Carlton Abama, og bare tre timer etter toppturen ligger jeg litt sliten, men fornøyd ved poolen til dette utrolig flotte hotellet.

Enda en European Highpoint, og er det noen som klager på oss at vi ikke har vært på Mulhacén, så drar vi dit også!